روش نمونه گیری طبقه ای

  1. خانه
  2. chevron_right
  3. مقالات تحلیل آماری
  4. chevron_right
  5. نمونه گیری
  6. chevron_right
  7. روش نمونه گیری طبقه ای
نام دسته مطالب: نمونه گیری

روش نمونه گیری طبقه ای

25 دیدگاه

در نمونه گیری تصادفی طبقه ای، واحدهای جامعه مورد مطالعه در طبقه هایی که از نظر صفت متغیر همگن تر هستند، گروه بندی می شوند. به این ترتیب تغییرات در درون گروه ها حداقل می شود.

معمولا برای طبقه بندی واحدهای جامعه، متغیری به عنوان ملاک در نظر گرفته می شود که با صفت متغیر مورد مطالعه بستگی داشته باشد.

نمونه گیری تصادفی طبقه اي

برای مثال به منظور بررسی نسبت قبول شدگان در پایه پنجم ابتدایی در شهر تهران و رابطه آن با محل جغرافیایی دبستان، می توان دبستان های شهر تهران را برحسب محل آن ها به پنج طبقه تقسیم کرد. طبقه اول دبستان های شمال غربی، طبقه دوم دبستان های شمال شرقی، طبقه سوم دبستان های مرکزی، طبقه چهارم دبستان های جنوب غربی و طبقه پنجم دبستان های جنوب شرقی. پس از آن از هر طبقه تعدادی دبستان به روش تصادفی ساده انتخاب می شود.

در نمونه گیری طبقه ای حجم نمونه n را به شیوه های مختلف می توان میان طبقات تقسیم کرد. ساده ترین شیوه تقسیم مساوی تعداد نمونه میان طبقات است. سایر شیوه ها شامل انتساب بهینه و انتساب متناسب می باشند.

برآورد میانگین جامعه

برای میانگین جامعه، برآوردی که در نمونه گیری طبقه ای استفاده می شود عبارتست از :

نمونه گیری تصادفی طبقه اي
 

نمونه گیری تصادفی طبقه اي

تخصیص بهینه و تعیین حجم نمونه

در نمونه گیری با طبقه بندی حجم نمونه ها در طبقات توسط نمونه گیر تعین می شود. این مقادیر ممکن است به منظور حداقل کردن واریانس برآوردگر میانگین جامعه برای یک هزینه مشخص، انتخاب شوند و یا در جهت حداقل کردن هزینه ی نمونه گیری برای یک مقدار مشخص شده از این واریانس. ساده ترین تابع هزینه

نمونه گیری تصادفی با طبقه بندی
نمونه گیری تصادفی با طبقه بندی
اما اگر واریانس برآوردگر میانگین جامعه مشخص و ثابت باشد و بخواهیم هزینه های نمونه گیری حداقل کنیم، از رابطه زیر می توانیم حجم نمونه ی مورد استفاده را تعیین نماییم :

نمونه گیری تصادفی طبقه اي
نمونه گیری تصادفی با طبقه بندی
نمونه گیری تصادفی طبقه اي
این تخصیص به روش تخصیص نیمن مشهور است.

نکته : در یک طبقه معین، یک نمونه بزرگتر انتخاب کنید هرگاه، طبقه بزرگتر باشد، تغییرات درون آن طبقه بیشتر باشد و نمونه گیری در آن طبقه کم هزینه تر باشد.

منبع :

  1. تکنیک های نمونه گیری / نوشته ویلیام جی کوکران / ترجمه دکتر عباس صالحی اردستانیو محمدرضا سعد/ نشراتحاد.
  2. روش های تحقیق در علوم رفتاری/ نوشته دکتر زهره سرمد، دکتر عباس بازرگان و دکتر الهه حجازی/ نشر آگه.

براي مشاهده ساير مقاله هاي تحليل آماري اين وب سايت بر لينک زير کليک نماييد: صفحه مقاله هاي تحليل آماري

بسته نرم افزاري تعيين حجم نمونه با فرمول کوکران

پژوهشگر گرامي مي توانيد تنها با چند کليک نرم افزار اکسلي کوچک اما پر کاربردي را خريداري نماييد (به قيمت 8 تومان) که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه براي پژوهش شما را محاسبه نمايد و تمامي مستندات توضيحي لازم در اين خصوص را نيز دريافت نماييد:

پکیج تعیین حجم نمونه با فرمول کوکران

 

3.5/5 - (8 امتیاز)
روش های نمونه گیری غیر احتمالی
نمونه گیری تصادفی ساده

سایر مطالب مرتبط با موضوع فوق:

توجه شود که بخش سوال و جواب ها و کامنتها بعد از این بخش قرار دارد.

نمونه گیری سهمیه ای

روش های نمونه گیری غیر احتمالی

comment56 دیدگاه
به طور کلی انواع روش های نمونه گیری را می توان در دو بخش نمونه گیری احتمالی و غیر احتمالی جای داد. در نمونه گیری احتمالی هر یک از واحدهای جامعه می توانند با احتمالی مشخص در نمونه قرار گیرند.…
حجم نمونه

جامعه، نمونه و روش تعیین حجم نمونه

comment8 دیدگاه
1- جامعه مورد بررسی و نمونه مورد مشاهده 1-1- تعريف جامعه آماري یک جامعه آماری عبارتست از مجموعه ای از افراد یا واحدها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند. معمولا در هر پژوهش جامعه مورد بررسی یک جامعه آماری…
نمونه گیری تصادفی ساده

نمونه گیری تصادفی ساده

comment5 دیدگاه
در میان روش های نمونه گیری با احتمالات برابر، روش نمونه گیری تصادفی ساده یکی از ساده ترین و قدیمی ترین روش های نمونه گیری است که در عمل کاربرد بسیاری دارد. تعریف نمونه گیری تصادفی ساده به تصویر بالای…
نمونه گیری خوشه ای

نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای

comment3 دیدگاه
1- نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای چیست؟ نمونه گیری گروهی دو مرحله ای در واقع تعمیمی از مفهوم نمونه گیری خوشه ای است. یک خوشه عمدتاً مجموعه ای طبیعی یا مناسب از اعضا است، مانند بلوک هایی از…
تحلیل آماری

سوال و جواب پیرامون این مبحث از طریق ارسال دیدگاه:
– نیاز به عضویت در سایت ندارد
– از طریق ایمیل خود، از دریافت پاسخ مطلع می گردید
– اگر کامنتها زیاد است، برای جستجو و یافتن سوال مد نظر خود از (f + Ctrl) استفاده نمایید.
– لطفا دوستانی که اطلاعاتی تخصصی و یا تجربه ای دارند، به سوالات پاسخ دهند تا محققان سراسر کشور بهره ببرند (زکات علم نشر آن است)

25 دیدگاه. همین الان خارج شوید

  • مصطفی فرجی
    دسامبر 30, 2018 5:30 ق.ظ

    با سلام و وقت بخیر، چگونه می توان وب سایت 10 وزارتخانه را که با 25 شاخص، هر وزارتخانه توسط 40 نفر با طیف لیکرت 5 ارزشی ارزیابی شده اند، وب سایت وزارتخانه ها را امتیاز داد و رتبه بندی کرد. اگر نام آزمون و مسیر و گزینه های انتخابی را بفرمایید ممنون می شوم.

    پاسخ
    • سید مجتبی فرشچی
      ژانویه 13, 2019 12:42 ب.ظ

      سلام. این رتبه بندی لزوما نیاز به آزمون آماری ندارد. می توانید در اکسل کمی کردن گزینه های طیف لیکرت و محاسبات مربوطه را انجام دهید.
      اگر حتما نیاز به آزمون آماری داشتید، آزمون رتبه بندی فریدمن در spss می تواند رتبه بندی را انجام دهد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و سفارش انجام تحلیل با همکاران ما در واتس آپ ارتباط بگیرید

      پاسخ
  • برای تعیین حجم نمونه نیازمند واریانس برآوردگر میانگین جامعه یا برآورد آن هستیم. و برای محاسبه برآورد آن نیازمند تعیین nh هستیم. چگونه وقتی n را نمیدانیم مقدار nh را تعیین کنیم؟
    آیا روش دیگری برای تعیین حجم نمونه برای حالتی که واریانس برآوردگر میانگین جامعه یا برآورد آن را نداریم وجود دارد؟

    پاسخ
  • با عرض سلام و خسته نباشید . ببخشید سوالی خدمت تان داشتم . در نمونه گیری تصادفی طبقه ای . وقتی طبقات مشخص شدند . در هنگام پخش پرسشنامه به شکل تصادفی همراه با قرعه کشی ، آیا لازم است که تمام 300 نمونه را یک جا در سبد قرعه انداخت . می شود 10 تا 10 تا وارد سبد کرد و هر دفعه از داخل سبد ، کاغذ قرعه را در بیاوریم . مثلا 10 نفر از دانشجویان فنی مهدسی را انتخاب کرده ، به هر کدام شماره 1تا 10 بدهیم و داخل سبد بریزیم و سپس به شکل قرعه در بیاوریم ؟؟؟؟؟
    ممنون میشوم پاسخگو باشید . شاد باشید .

    پاسخ
    • سید مجتبی فرشچی
      جولای 10, 2019 8:18 ب.ظ

      سلام. شما می خواهید از هر طبقه نمونه ای تصادفی استخراج کنید. این روشی که گفتید به نظر صحیح نیست. زیرا باید شانس هر کدام از دانشجویان داخل طبقه مساوی باشد. می توانید از روش جدول اعداد تصادفی استفاده کنید. به هر دانشجو عددی اختصاص دهید آنگاه با جدول اعداد تصادفی نمونه را انتخاب کنید.

      پاسخ
  • با سلام – آیا درجه آزادی و ارزش بحرانی را در امار استباطی برای تمام فرضیه های اصلی و فرعی میتوان سنجید ؟ یا فقط برای آمار توصیفی کاربرد دارد

    پاسخ
    • سید مجتبی فرشچی
      سپتامبر 8, 2019 4:05 ب.ظ

      سلام. بله. اتفاقا درجه آزادی و ارزش بحرانی و مقدار sig در آمار استنباطی معنا دارد و در آمار توصیفی از این موارد استفاده نمی شود و به توصیف و خلاصه سازی داده ها اکتفا می شود.

      پاسخ
  • کارشناس مددکاری
    مارس 10, 2020 4:37 ب.ظ

    با سلام و عرض خسته نباشید.
    استاد میخواستم بدونم برای نمونه گیری کانالهای تلگرامی روستاهای یکی از شهرستان ها من ابتدا شهرستان رو به سه بخش و سپس به هفت دهستان تقسیم کردم و از هر دهستان یک روستا انتخاب کردم.من کلا شک دارم که اسم این نمونه گیری چی میشه.روش طبقه ای میشه یا روش خوشه ای.ممنون

    پاسخ
  • سلام
    در نمونه گیری از چهار وزارت خانه
    وزارت خانه آموزش و پرورش حجم بزرگی دارد و اندازه آن خیلی بزرگتر از سه وزارت خانه دیگر است. آیا میتوان اندازه نمونه را بین چهار وزارت خانه بطور مساوی تقسیم کرد؟ چون با روش نسبی سهم سایر وزارتخانه ها ناچیز میشود!!

    پاسخ
  • * طبائی سیده فرناز
    ژانویه 28, 2021 12:27 ب.ظ

    سلام. برای این موضوع :
    رابطه بین دانشجویان کارشناسی ارشد مترجمی زبان انگلیسی دانشگاه فردوسی که در سال 95-96 که ترجمه رمان اجتماعی انجام دادن با انواع شخصیت های برون گرا و درون گرا

    از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای باید استفاده کنم ؟
    بعد در هر طبقه ک شامل دانشجویان سال اول ، دوم و …. هستند دیگه نیازی نیست بحث جنسیت ( زن ها و مرد ها رو جدا کنم ) رو مطرح کنم ؟

    پاسخ
    • سلام. چون در عنوان تحقیق خود و در جامعه آماری خود به این موضوع اشاره ای نکردید، لزومی ندارد.
      اما اگر مثلا در موضوع می گفتید “دانشجویان ارشد زن” آنوقت بایستی جدا می کردید.
      اما در پرسشنامه و در بخش سوالات جمعیت شناختی آن حتما عامل جنسیت را بگنجانید تا در تحلیل ها مد نظر قرار گیرد.
      برای سفارش تحلیل اماری به همکاران ما به این شماره واتساپ بزنید: 09198180991

      پاسخ
  • سلام. ببخشید جامعه تحقیق من کاربران اینستاگرام در کل ایران هستند. چگونه باید نمونه گیری انجام بدم؟
    اینکه تمام استان های ایران رو در نظر بگیرم و حدود ۴۰۰ پرسشنامه که در نهایت باید پر بشه رو به نسبت به جمعیت هر استان تقسیم کنم و از هر استان تعداد مورد نظر به صورت تصادفی انتخاب بشن درسته؟ اگر درسته اسم روشش چی میشه؟
    روش توزیع پرسشنامه هم آنلاین هست
    متشکرم

    پاسخ
  • سلام. جامعه اماری من ادارات مرکزی یکی از بانکها در شهر تهران است. که به چهار منطقه شرق. غرب. شمال و جنوب تقسیم کرده ام. حالا در هر منطقه نحوه توزیع پرسشنامه من چطور خواهد بود؟مثلا در منطقه شمال 12 اداره .جود دارد. ایا بین تمام 12 اداره باید پرسشنامه توزیع شود؟نمونه گیری هم تصادفی طبقه ای است

    پاسخ
  • با سلام. جامعه اماری من جملات زبان فارسی هستند. یک سری جمله را از حجم حدود 1000 جمله انتخاب کردم و طبق ویژگیهای مدنظر در طبقاتی قرار دادم و بعد جملات را در هر طبقه براساس تعامل دو آیتم بررسی کردم. ایا این روش جمع آوری داده تصادفی به شیوه طبقه بندی شده است؟
    ممنون میشم در اسرع وقت، جواب را ارسال بفرمایید.
    با تشکر فراوان.

    پاسخ
  • با سلام و خدا قوت جامعه آماری من شامل کلیه معلمان شهر خرم آباد است که به روش مورگان 302 نفر نمونه می شود. خرم آباد دو ناحیه آموزشی داره (ناحیه یک و دو) و سه منطقه (یک -دو -سه)نمونه گیری طبقه ای نسبی می خواستم بگیره چون خرم آباد و معلمان زن و مرد در دو ناحیه متفاوتند می خواستم ببینم چه روشی مناسبتره واسه نمونه گیری لطفا توضیح بدید با سپاس فراوان

    پاسخ
  • سلام. استاد وقت بخیر و سلامتی، عذرخواهی می کنم، ۱۸۰۰۰ نفر جامعه اماری داریم به پنج طبقات مدیران با تعداد ۱۰۰۰، کارشناسان با تعداد ۳۰۰۰ مدیران عملیاتی با تعداد ۲۰۰۰ ، کارکنان با تعداد ۱۱۰۰۰ و معاونین با تعدا ۱۰۰ تقسیم شدن،،،حالا برای تعداد نمونه متناسب با هر طبقه، برای هر طبقه چند نفر نمونه انتخاب کنیم؟ البته تعداد نمونه رو ۳۷۵ بدست اوردیم و می خوایم بیشتر از ۳۷۵ نباشه، ممنون از لطف تون

    پاسخ
    • سلام. محاسبه کنید که هر کدام چند درصد هستند، بعد همان درصد را در 375 ضرب کنید تا حجم نمونه هر کدام بدست آید.
      مثلا کارشناسان 16 درصد از جامعه آماری هستند، پس 16 درصد ضربدر 375، یعنی 60 عدد می شود حجم نمونه کارشناشان.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

شانزده − نه =

فهرست
0
    0
    سبد خرید شما
    سبد خرید شما خالی استرفتن به فروشگاه